ترنج مازندران در راه چین

ترنج مازندران در راه چین

تجهیزات جانبی: فعالیت سیستم حمل ونقلی مناسب، پایین بودن نرخ تعرفه گمرگی، توسعه روابط تجاری و گرفتن مجوزهای لازم با دیپلماسی اقتصادی فعال دولت سیزدهم شمارش معکوس برای صادرات مرکبات مازندران به کشور چین باهدف افزایش رونق اقتصادی جمهوری اسلامی ایران را آغاز نموده است.


به گزارش تجهیزات جانبی به نقل از ایرنا، مرکبات مازندران بعد از برنج دومین محصول مهم اقتصادی و منبع درآمد کشاورزی استان است؛ محصولی که تولید مازاد بر مصرف داخلی با نگاه اقتصادی دولت سیزدهم و با تعیین استانداردهای صادراتی از طرف طرف مقابل این روزها تاییدیه کشور چین را هم گرفتن کرده و تولیدکنندگان و تجار مازندرانی برای تحقق این امر به صف شدند.
صادرات محور کردن محصولات کشاورزی مازندران دستکم طی یکسال گذشته ترجیع بند اظهارات کارشناسان و مسئولان در سطوح مختلف بود و بنا بر این در ماه های گذشته اصلاح و بازسازی باغ های مرکبات برای دستیابی به محصولی بازار پسند در آن سوی مرزها در دستور کار گرفت و در کنار آن تعداد سورتینگ ها و مراکز بسته بندی نیز از ۲۰۰ به ۸۰۰ واحد افزوده شد تا زنجیره صادرات بعد از باغ هم تکمیل شود. ظرفیت انبار داری محصولات کشاورزی مازندران هم بر همین مبنا از ۸۰۰ هزار تن با توسعه سردخانه ها به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسید.
همه این اتفاقات خوشایند و مثبت برای صادرات محور کردن محصولات کشاورزی مازندران خصوصاً مرکبات که دستکم نیمی از تولید حدود سه میلیون تنی آن مازاد بر مصرف داخلی است، فراهم گردید، و الان مسئولان ارشد استان مازندران معتقدند که مرکبات مازندران توان رقابت در بازارهای جهانی را دارد و در کنار صادرات به کشورهای همسایه مانند روسیه، عراق و افغانستان به بازار هدف جدید بنام کشور چین دست یافته اند.
از سوی دیگر کارشناسان کشاورزی می گویند با وجود آنکه حدود ۲۰ روز دیگر شروع پروسه مرکبات نوبرانه از باغات استان شروع می شود و پیش بینی ها از افزایش تولید مرکبات حکایت دارد اما شرایط اقتصادی کشور به لحاظ افزایش قیمت نهاده ها، دستمزد کارگری، تعرفه حمل و نقل، هزینه های سورتینگ و بسته بندی و افزایش قیمت می تواند در راه صادرات این محصول به کشور چین دست انداز بوجود آورد که از اکنون باید مسئولان امر نسبت به حل این موانع اقدامات لازم را انجام دهند.
از سوی دیگر مسئولان مازندران در آستانه ابتدای فصل برداشت با وجود مازاد تولید مرکبات استان نسبت به بازار مصرف داخلی، آنان افزایش تقاضا برای صادرات را موجب رونق فروش این محصول کشاورزی می دانند و پیش بینی می کنند روزانه بعد از برداشت محصول از سر باغ، سورت و بسته بندی صورت گیرد و بجای ذخیره سازی مستقیم بطور متوسط ۱۵ تا ۲۰ کانتینر ۲۰ تنی مرکبات از استان به خارج از کشور صادر شود.
طبق پیش بینی سازمان جهاد کشاورزی امسال نیز همانند سال قبل بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن انواع مرکبات برابر با نیمی از مرکبات کشور در این استان تولید خواهد شد. ۷۰ درصد این میزان تولید پرتقال است و لازم است دستکم یک میلیون تن آن صادر شود.

تاییدیه گرفتن مجوز از چین
سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین اظهار داشت: صادرکنندگان و کشاورزان مازندرانی با رعایت استانداردهای بسته بندی و توجه به کیفیت کالا برای صادرات مرکبات به کشور چین آماده شوند.
محمد کشاورز زاده در نشست ویدیو کنفرانسی با استاندار مازندران اضافه کرد: با پیگیری های مستمر سفارت جمهوری اسلامی ایران در پکن، مجوز صادرات مرکبات از ایران به چین گرفتن شد و صادرکنندگان مازندرانی خودرا برای ورود به این بازار هدف آماده کنند.
وی اشاره کرد: کشاورزان و صادرکنندگان مازندرانی به طور قطع استانداردهای لازم را برای صادرات مرکبات رعایت خواهند کرد و با تولید و فرآوری مرکبات باکیفیت گامی جدید در صادرات این محصولات به کشور چین اتفاق خواهد افتاد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین اشاره کرد: طرف ایرانی از اکنون کار را شروع کند، چونکه بازار اقلام مختلف مواد غذایی چین پذیرش کالاهای صادراتی ایران را دارد.
کشاورز زاده افزود: مجوز صادرات سالانه ۸۰ هزار تن میگو از ایران به چین گرفتن شد و با این مصادیق به طور قطع ظرفیت و بازار چین برای ورود صادرکنندگان ایرانی آماده شده است.
آمادگی مازندران برای صادرات
از سوی دیگر استاندار مازندران در گفت و گو با سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین از آمادگی این استان برای صادرات کالا همچون مرکبات و همین طور افزایش تبادلات تجاری با کشور چین آگاهی داد.
سیدمحمود حسینی پور در نشست ویدیو کنفرانسی با محمد کشاورز زاده سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین اضافه کرد: مازندران تشنه صادرات محصولات تولیدی است که با رایزنی های مختلف درصدد تحقق این امر مهم هستیم.
وی با اشاره به اینکه صادرات یک میلیارد دلاری کالا از مبدا مازندران به نقاط مختلف جهان در سه سال آینده برنامه ریزی شده است، اظهار داشت: از هرگونه تبادل تجاری که موجب رونق کسب وکار و توسعه مازندران شود، استقبال خواهیم کرد.
استاندار مازندران با اشاره به اینکه در ابتدای دهه ۱۳۹۰ برای صادرات مرکبات از مازندران به کشور چین پیگیری هایی انجام شد، اما این طرح در گام بعدی ابتر ماند، اشاره کرد: در دوره ی جدید پیگیری ها خواهان اجرای ۱۰۰ درصدی صادرات مرکبات از مازندران به کشور چین هستیم.
حسینی پور بر ضرورت وجود و فعالیت میدان میوه و تره بار و دفتر ویژه اتاق تجاری مازندران در کشور چین اصرار کرد و اظهار داشت: ظرفیت های بی نظیر کالاهای تولیدی مازندران باید به مفهوم واقعی به کشور چین معرفی شود.
نماینده عالی دولت در مازندران با تشریح ظرفیت های قابل توجه گردشگری خصوصاً گردشگری سلامت استان، افزود: خواهان حضور گردشگران چینی در مازندران و شکوفایی گردشگری سلامت و گردشگری دریایی در این استان هستیم.

توجه به ادامه صادرات
از سوی دیگر تُجار مازندرانی طبق بررسی هایی که انجام دادند معتقدند که عمده مرکبات استان که در انبارها ذخیره می شوند باکیفیت خواهند ماند و صادرات این محصول به کشور چین تنها مختص به بازه زمانی یک تا سه ماهه نباشد و در تمامی فصول سال صادرات برای حفظ بازار چین ادامه یابد. چونکه در سالهای قبل با تحرک سورتینگ داران مسایل فنی باغداری، برداشت، حمل و نقل و بسته بندی و ذخیره سازی فنی در باغداری استان بصورت استاندارد ترویج شد و طبق اعلام رسمی مسئولان جهاد کشاورزی ضایعات مرکبات از ۳۰ تا ۳۵ درصد یک دهه گذشته، امروز به کمتر از پنج درصد کم شود.
رییس اتاق تجاری، صنایع و معادن و کشاورزی مازندران با تاکید بر لزوم رقابت پذیری مرکبات مازندران خواهان جدیت ۲ طرف ایرانی و چینی برای صادرات مرکبات مازندران شدند.
عبدالله مهاجر دارابی اضافه کرد: آنچه مسلم است طبق بررسی های انجام شده از طرف کارشناسان جهاد کشاورزی هزنیه تمام شده برای صادرات هر یک کیلو پرتقال از مازندران حدود ۱۵ تا ۱۷ هزار تومان است و این قیمت بعد از اضافه شدن هزینه سربار انجام حمل و نقل زمینی، تعرفه گمرگی و هزنیه های دیگر در کشورهای هدف صادراتی خصوصاً حاشیه دریای خزر، خلیج فارس و خصوصاً عراق اصلا قابل رقابت نیست و مسئولان امر باتوجه به این مساله نسبت به صادرات مرکبات به چین اقدام نمایند.
وی افزود: امروز موضوع صادرات مرکبات مازندران که دغدغه جدی استاندار نیز است باید بدرستی با حمایت دولت عملیاتی شود، چونکه به هر حال قیمت تمام شده برمبنای بررسی های کارشناسان جهاد کشاورزی مشخص است. کرایه کامیون های آستارا از ۲هزارو ۵۰۰ دلار به چهار هزار دلار رسیده است و بنا بر این مرکبات استان اصلا نمی توانند در این بازار ها ورود پیدا کنند.
رییس اتاق تجاری مازندران اشاره کرد: حالا با ورود شخص استاندار، مرکبات مازندران در آستانه صادرات به چین است که باید از این ظرفیت مهم برای توسعه اقتصادی استان نهایت بهره را ببریم.
مهاجر به وجود پایانه محصولات کشاورزی روماک گستر جویبار اشاره نمود و بیان داشت: حالا این آمادگی وجود دارد که پرتقال های مازندران از این مرکز استاندارد ذخایر محصولات کشاورزی استان به کشورهای هدف صادرات صورت گیرد.
وی افزود: مازندران سالانه حدود هفت میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می کند و حدود سه هزار واحد تولیدی و صنعتی فعال با زیرساخت های فرودگاهی، بندری و ریلی دارد، ولی با این وجود حجم کل صادرات محصولات تولیدی استان مازندران در سال کمتر از نیم میلیارد دلار است در صورتیکه قرار بود این میزان در برنامه ششم به سه میلیارد دلار برسد.
رییس اتاق تجاری مازندران اظهار داشت: تحقق این حجم صادراتی برای مازندران تنها بوسیله صادرات محصولات کشاورزی به کشورهای حاشیه دریای خزر و همین طور کشور چین قابل تحقق است.
مهاجر اشاره کرد: دیگر بهانه صادرات محصولات مازندران به نقاط مختلف جهان به خاطر نبود امکانات حمل و نقلی، قرنطینه ای، گمرکی و بهداشتی تقریباً یا وجود ندارد و یا آنقدر اثرگذار نیست که صادر کنندگان بتوانند ضعف خودشان را پشت آن پنهان و مواردی مانند نبود مشوق های صادراتی را بهانه مهم قرار دهند.
وی اشاره کرد: در کنار توجه به رفع مشکلات زیرساختی باید تفکر صادراتی در میان کشاورزان زنده شود برای اینکه آنها بتوانند سرمایه اصلیشان را حفظ کنند، یک دفعه برای همیشه مشکل اصلی را که همان هدایت کشاورز و باغدار به کشت محصولات بازار پسند و قابل صادرات است، مرتفع کنند.
رییس اتاق تجاری مازندران افزود: طی یک دهه گذشته نه فقط هیات های مختلفی از مسئولان و بخش خصوصی مازندران برای بسط روابط تجاری همچون صادرات مرکبات به کشورهای مختلف سفر کردند، بلکه از جانب مقابل هم هیات های زیادی به این استان آمدند و تفاهم نامه های رنگارنگی هم در این تبادل هیات برای " گسترش همکاریهای تجاری " به امضا رسید اما باید برای صادرات به کشور چین عزم و اراده مسئولان استانی جدی تر از هر زمان دیگر باشد.
همچنین رئیس سازمان جهادکشاورزی مازندران هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اعلان اینکه هدف گذاری امسال صادرات مرکبات این استان ۳۰۰ هزار تن است، اظهار داشت: پارینه ۶۵ هزار تن محصول مرکبات شامل نارنگی و پرتقال به کشورهای هدف صادراتی همچون عراق، پاکستان و حاشیه دریای خزر صادر شد.
حسن عنایتی اضافه کرد: به طور قطع با اجرای طرح زیرساختی و شناسایی بازار هدف جدید صادراتی امسال قدم های موثری برای رونق بازار مرکبات به وجود خواهد آمد.
وی افزود: در اوایل مهر ماه سال جاری پیش بینی می شود که امسال میزان صادرات ما به کشور روسیه و چین افزایش شایان توجهی نسبت به سالهای قبل داشته باشد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به این که رقم نارنگی پیش رس " ایواساکی" پرتقال " تامسون " و " توسرخ" از ارقام صادراتی مرکبات استان مازندران است که در سالهای اخیر به کشت این ارقام توجه جدی شده است، بیان داشت: اینکه صادر کنندگان محصول پرتقال و بسته بندی را از مشکلات عنوان می کنند درست است که موسسه تحقیقات مرکبات درحال معرفی ارقام جدید با تولیدات صادرات محور است.

لزوم توجه به فعالیت حرفه ای باغداری
از سوی دیگر طبق آمار سازمان جهاد کشاورزی سالانه بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع مرکبات برابر با نیمی از مرکبات کشور در این استان تولید می شود. ۷۰ درصد این میزان تولید پرتقال است و لازم است دستکم یک میلیون تن آن صادر شود. کیفی نبودن برخی پرتقال های موجود، روش بسته بندی و شکل ظاهری و نیز نگهداری مطابق نیاز مصرف کننده از مشکلاتی است که مرکبات مازندران به ویژه پرتقال را از صادرات به کشورهای مختلف محروم کرده است.
صادر کنندگان مشکل بازار مرکبات و خارج شدنش از تعادل در عرضه و تقاضا را نتیجه فعالیت غیرحرفه ای باغداری در بی توجهی به انتخاب ارقام مناسب برای فرآوری و صنایع تبدیلی عنوان می کنند، وضعیتی که امروز در آن باغدار بیشترین ضرر می دهد و واسطه ها سود می برند.
یکی از صادر کنندگان مرکبات مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه پرتقال مازندران به عنوان محصول اصلی باغ های مرکبات در سالهای قبل اصلا قابل رقابت با مرکبات کشورهای ترکیه و آفریقای جنوبی نبود، اظهار داشت: به رغم مهیا شدن شرایط حمل و نقل، انبارداری، گمرگ، کانتینرهای یخچال دار و هموار شدن مشکلات حمل و نقلی بندری، اما رقم مرکبات استان باید به سمت کیفی سازی حرکت نماید.
عباس محمدی که از صادر کنندگان با تجربه و آشنا به ذائقه، فرهنگ، تقاضا و بازار مصرف محصولات کشاورزی مردم کشورهای حاشیه دریای خزر و کشور چین است، اضافه کرد: در یک دهه اخیر کشورهای رقیب همانند ترکیه و آفریقای جنوبی به تولید مرکبات صادرات محور توجه ویژه ای کرده اند ولی در مازندران دراین زمینه اقدامات خاص و اثرگذاری صورت نگرفت.
وی وضعیت تولید مرکبات خصوصاً پرتقال در مازندران را عالی توصیف کرد و در عین حال بیان داشت: ارقام پرتقال مازندران کیفیت لازم را برای صادرات را دارد چون پرتقال کیفی پرتقالی است که از نظر رنگ بندی یک رنگ باشد، آبدار باشد، شیرینیش کامل شود، اندازه مناسب داشته باشد و مهم تر از همه خاصیت ماندگاری حداقلی داشته باشد.
به گزارش تجهیزات جانبی به نقل از خبرگزاری ایرنا، برداشت مرکبات مازندران هر ساله از نیمه دوم شهریور با ارقام زودرس نارنگی پیش رس آغاز می شود و بطور معمول در آذرماه با برداشت پرتقال تامسون به اوج می رسد و در نهایت این فعالیت باغبانی در دی ماه با کامل شدن قند ارقام پرتقال توسرخ و برداشت آن تمام می شود.
مازندران با داشتن ۲.۵ درصد اراضی کشاورزی کشور سالانه بیش از هفت میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می کند که معادل ۱۰ درصد ارزش اقتصادی کل محصولات کشاورزی کشور است.

1401/05/29
10:45:09
5.0 / 5
440
تگهای خبر: استاندارد , تجربه , سیستم , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴
تجهیزات جانبی
93z.ir - مالکیت معنوی سایت تجهیزات جانبی متعلق به مالکین آن می باشد - 1397 تا 1403