صدسالگی یکی از نهادهای تمدنی یک قرن اخیر ایران

صدسالگی یکی از نهادهای تمدنی یک قرن اخیر ایران

تجهیزات جانبی: تجهیزات جانبی: با وجود تجربه ی یکصدساله ایران در عرصه تولیدات واکسن، اما اکوسیستم دانش بنیان و فناوری کشور تنها سابقه 10 ساله دارد، اما با وجود همین سابقه یک دهه ای نیز تا حالا توانسته است دستاوردهای شایان توجهی را در کارنامه خود به ثبت برساند که از با اهمیت ترین عملکردهای این حوزه می توان به پیشرفت و خودکفایی در صنایع راهبردی تولید و تامین تجهیزات پزشکی برای درمان بیماران در کشور آن هم در وضعیت تحریم، اشاره نمود.


به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، از زمان تایید حضور ویروس کرونا در ایران در اواخر بهمن ۱۳۹۸ و شیوع و فعالیت این پاندمی تا اواسط سال ۱۴۰۱، کشور حدود سه سال با چالش ها، مسایل و مشکلات مهم، عدیده و البته عجیب و غریبی در عرصه سلامت و بهداشت و درمان دست و پنجه نرم کرد و هزینه های زیادی شامل سرمایه های مادی و انسانی و غیره داد و البته به کمک اقدامات گسترده ی پیشگیرانه، تزریق واکسن و البته با اعتماد و تکیه بر دانش و توانمندی های بومی و داخلی دانشمندان و تیم های توانمند بهداشت و درمان کشورمان آن هم در وضعیت سخت و ناجوانمردانه تحریم های همه جانبه، صنعت داروسازی و ساخت و تولید واکسن همگام با دانش روز دنیا، جهش و پیشرفت شایان توجهی را تجربه کرد؛ بطوریکه با ساخت شش نوع واکسن "کووایران برکت"، "پاستوکووک"، "کووپارس"، "اسپایکوژن"، "فخرا" و "نورا"، ایران به فناوری تولید واکسن mRNA کرونا ورود کرد و بار دیگر ایران مقتدر و باصلابت در میدان عمل ثابت کرد که به بهترین نحو ممکن می تواند الگوی «ما می توانیم» را عملی کند.

ایران بیش از یکصد سال در عرصه واکسن سازی تجربه دارد و تلنگر ویروس کرونا طی سه چهار سال گذشته، بار دیگر صنعت واکسن سازی و تولید داور و تجهیزات پزشکی را در ایران بروزرسانی کرد؛ چنانکه در کنار تولید واکسن، تولید لوازم و اقلامی مانند ماسک، مواد ضدعفونی کننده، ونتیلاتور، داروها و تجهیزات در رابطه با کرونا، وسایل حفاظتی کادر درمان و غیره، کشور در تولید این اقلام به مرحله ی خودکفایی و بی نیازی رسید و ظرف کمتر از دو سال از واردات کننده صرف در این حوزه، به کشوری صادرکننده تبدیل شد و صنعت داروسازی کشور نیز هم راستا با صنایع پیشرفته و روز دنیا، پیشرفت و حرکت کرد.

با وجود تجربه ی یکصدساله ایران در عرصه تولیدات واکسن، اما اکوسیستم دانش بنیان و فناوری کشور تنها سابقه ۱۰ ساله دارد، اما با وجود همین سابقه یک دهه ای نیز، تا حالا توانسته است دستاوردهای شایان توجهی را در کارنامه خود به ثبت برساند که از با اهمیت ترین عملکردهای این حوزه می توان به پیشرفت و خودکفایی در صنایع راهبردی و تولید و تامین تجهیزات پزشکی برای درمان بیماران در کشور آن هم در وضعیت تحریم، اشاره نمود.

پیشرفت، خودکفایی و استقلال کشورمان در تولید و صادرات واکسن و انواع اقلام دارویی آنجا بیشتر جلوه می کند و ارزش راهبردی، حیاتی و غرورآمیز خودرا نشان میدهد که، هیچ گاه فراموش نمی نماییم که با شیوع سریع و همه جانبه پاندمی کرونا در جهان، در صورتیکه در وانفسای کروناویروس روزانه دهها هزار نفر در دنیا جان خودشان را از دست می دادند، دسترسی به واکسن و دیگر لوازم و تجهیزات بهداشتی، درمانی و غیره، خیلی سخت شده بود و واکسن های اعلام شده برای مقابله و پیش گیری از شیوع ویروس کرونا نیز در اختیار و انحصار معدود کشورهای به اصطلاح پیشرفته دنیا قرار داشت و بیشتر دیگر کشورها نیز امکان و توانمندی تولید محلول های ساده ضدعفونی کننده، الکل، سرم و نیز حتی ماسکهای مورد استفاده در زمان شیوع ویروس کرونا را نداشتند و به ناچار وابسته ی قدرت های بزرگ حوزه پزشکی بودند؛ همان هایی که ایران را تحریم کرده و در هر شرایطی حتی در دوران شیوع وحشتناک کرونا اجازه فروش و صادرات اقلام دارویی، مواد اولیه و تجهیزات موردنیاز بیماران و شهروندان ایرانی را به شرکت های خود و دیگر کشورهای دنیا نمی داده و هنوز هم نمی دهند.

از جانب دیگر، معرفی صنایع مهم و مادر پزشکی و دارویی کشور و البته شناساندن پتانسیل ها و توانمندی های بالقوه و بالفعل و دستاوردهای این حوزه، در کنار شناسایی مسایل، مشکلات و البته موانع موجود بر سر راه این صنعت مهم و حیاتی، می تواند به نقش آفرینی و توسعه بیشتر این صنعت مهم در اتمسفر توسعه و پیشرفت "ایران قوی" کمک نماید و ضمن توسعه اشتغال و کارآفرینی، افزایش تولید ناخالص ملی و درآمدهای کشور، خودکفایی و قطع وابستگی و البته شکست تحریم ها و ارتقاء قدرت اقتصادی کشور، به مولدسازی سرمایه های راکد و جلوگیری از رکود و ورشکستگی خیلی از بنگاه های تولیدی کمک نماید و موجب تقویت امنیت و قدرت بازدارندگی کشور شود و به توسعه و بالندگی صنایع دانش بنیان، صادرات تولیدات دارویی، بهداشتی و درمانی کشور بیش از پیش منجر شود.
گفتنی است، بخش قابل توجهی از دستاوردهای علمی و صنعتی کشور همچنان برای تعدادی از افراد جامعه ناشناخته باقی مانده است و انتشار اخبار، معرفی و شناساندن این پتانسیل ها، نقش قابل توجهی در ایجاد امید در میان مردم و افزایش تلاش و تلاش برای پیشرفت و توسعه کشور دارد.
یکی از صنایع مهم و باسابقه در عرصه تولیدات واکسن، «موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی» است که در سال ۱۴۰۳ این موسسه یکصد سالگی خودرا جشن می گیرد و به قول عضو فرهنگستان علوم و مدیر گروه تاریخ علم دانشنامه جهان اسلام، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی یکی از نهادهای تمدنی یک قرن اخیر ایران است.


موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی یکی از نهادهای تمدنی یک قرن اخیر ایران است

"فرید قاسملو"، مدیر گروه تاریخ علم دانشنامه جهان اسلام با بیان اینکه سال ۱۴۰۳ صدمین سال اولین کوشش جهت راه اندازی موسسه رازی با هدف ساخت سرم در کشور است، می گوید: موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، یکی از نهادهای تمدنی یک قرن اخیر ایران است که در پرتو تاریخی حدود ۱۰۰ سال حضور مداوم، توانسته جایگاهی مهم و موثر در حوزه بهداشت و سلامت کشور به دست آورد.
قاسملو می گوید: این یک واقعیت است که واکسن ها بیش از هر اختراع پزشکی دیگری، جان انسان ها را نجات داده و گواه خوبی بر قدرت علم و نبوغ انسان به شمار می آیند و این حقیقت، موردتایید تمام تاریخ نگاران پزشکی در سرتاسر جهان است.
وی معتقد است: ما درحال مرور دوران بلوغ موسسه ای هستیم که سنت صدساله دارد و کوشش آن در یک قرن گذشته چکیده با اهمیت ترین دستاوردهای پزشکی نوع بشر در تمامی تاریخ گذشته ی خود و پایدار به پرداختن به نبوغ آمیزترین دستاوردهای پزشکی بشر بوده است.
قاسملو با بیان اینکه جایگاه امروز موسسه رازی، دستاوردی بسیار بزرگ است، تاکید می کند: باید آنرا دست بالا گرفت و به عنوان یک ارزش افزوده ی مهم تاریخ پزشکی کشور به همگان معرفی نمود و البته در پرتو این سنت پزشکی ملی، در حوزه تولید واکسن و سرم، مطالبه گر نیز بود.
عضو فرهنگستان علوم با تأکید بر تقدیر یکصدسالگی موسسه رازی در سال جاری(۱۴۰۳)، این امر را برای مطالبه گری موسسه رازی و تلاش برای رفع مشکلات آن در کنار بحث های آینده پژوهانه و بررسی ایده آل های نظام بهداشت و درمان کشور طی قرن دوم فعالیت این موسسه بزرگ، ضروری می داند.
قاسملو معتقد است: حضور فراگیر، غیرمنقطع و بزرگ موسسه رازی در عرصه بهداشت کشور در پرتو فعالیت انسان هایی بوده است که شیره ی جان خویش را بر سر آرمان ها و دغه دغه های خود فدا کرده اند چونکه در و دیوار و دستگاهها به خودی خود نمی توانند سنت علمی بیافرینند و پس باید از بزرگان و هزاران نفری که طی یک قرن گذشته هر کدام قدمی برای اعتلای موسسه برداشته اند و نامی از آنها در جایی برده نشده است، یاد کرد و خاطره و نام ایشان را زنده نگه داشت.


موسسه رازی در تولید واکسن کرونا هم خوش درخشید

در همین زمینه، دکتر "علی اسحاقی" رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی اظهار می کند: موسسه رازی در سال ۱۳۰۳ تاسیس شد و امسال جشن یکصدمین سال تاسیس خودرا برگزار خواهدنمود.
دکتر اسحاقی با اشاره به اینکه تولید، تحقیقات و توسعه محصولات بیولوژیک، ماموریت های اصلی موسسه رازی است، اظهار می کند: تحقیقات حوزه دامپزشکی نیز از وظایف این موسسه است و اولویت های کشور در این بخش توسط پژوهشگران موسسه رازی، پژوهش و محصولات موردنیاز ایجاد می شود. این موسسه در طول سال ها فعالیت خود موفق به تولید واکسن های زیادی در عرصه دام، طیور و انسانی شده است.
به قول رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، این موسسه از مجموع ۹ واکسن انسانی تولید داخل، ۷ مورد را تولید می کند.
این مسئول همین طور می گوید: علاوه بر این، ۹۰ درصد واکسن های دامی کشور که سالانه چیزی بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون دُز است هم، در این موسسه تولید می شود.
وی همین طور به دستاوردهای این موسسه در عرصه تولید واکسن های طیور اشاره می کند و می گوید: موسسه رازی سالانه ۳.۵ تا چهار میلیارد دُز واکسن طیور و دام کشور را در کنار خیلی از فرآورده های آزمایشگاهی و سرم های درمانی ضدمار و عقرب گزیدگی تولید می کند.
رئیس موسسه رازی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به اینکه موسسه رازی در تولید واکسن کرونا هم خوش درخشید، می گوید: در مجموع پنج میلیون دُز از واکسن تولیدی این موسسه به ارزش ۹۲۰ میلیارد تومان خریداری شد. علاوه بر این سه میلیون دز دیگر هم تولید شده بود که به علت کنترل بیماری خریداری نشد.
اسحاقی می افزاید: همه تولیدات موسسه رازی در سه حوزه انسان، دام و طیور، حاصل تحقیقات پزشکی و دامپزشکی درون موسسه است و خیلی از نیازهای کشور ایران به انواع واکسن های پزشکی و دامپزشکی با تولیدات موسسه رازی تامین می شود.
این مسئول تاکید می کند: باید در بحث خرید تولیدات و قیمت آنها حمایت های بیشتری صورت بگیرد تا موسسه بتواند اهداف خودرا در بحث تولیدات جدید، تحقیق و توسعه و... به درستی پیگیری کند.


مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی ۶ شعبه در کشور دارد

مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، همین طور ۶ شعبه در کشور دارد که شعبه ی شمال شرق آن در مشهد به راه افتاده است.
رئیس مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی شعبه شمال شرق کشور، می گوید: سالانه بیش از ۳۶۰ میلیون دُز واکسن در مؤسسه رازی مشهد تولید می شود.
"حمیدرضا فرزین" اظهار می کند: هم اکنون بیش از ۸۰ فرآورده مختلف همچون انواع واکسن های مورد مصرف پزشکی، دامپزشکی(دام و طیور) و انواع آنتی ژن های تشخیصی توسط این موسسه تولید می شود که در منطقه در نوع خود هم از نظر تنوع محصولات و هم از نظر تکنولوژی تولیدات منحصر به فرد است.
وی با بیان اینکه شعبه شمال شرق این مؤسسه، قدیمی ترین شعبه در بین ۶ شعبه کشور است، تصریح کرد: این مجموعه در سال ۱۳۲۸ تأسیس شده است. واکسن گامبورو ۲۵۰۰ دُزی، به میزان ۲۰۰ میلیون دُز در سال، واکسن گامبورو ۵۰۰۰ دُزی به میزان ۱۰۰ میلیون دُز در سال، واکسن آفروتوکسی با میزان تولید سالانه ۱۵ میلیون دُز و واکسن قانقاریا با میزان تولید ۱۶ میلیون دُز سالانه، همچون تولیدات فعلی این شعبه است که بیش از ۸۰ درصد نیاز کشور را پوشش می دهد.
رییس مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی شعبه شمال شرق کشور با اشاره به اینکه این مؤسسه تنها مجموعه تولیدکننده واکسن در کشور است، می گوید: سالانه بیش از ۳۶۰ میلیون دُز واکسن در مؤسسه رازی مشهد تولید می شود.


واکسن پنجگانه آنتروتوکسمی، قانقاریا و باکتری، واکسن ۶گانه آنتروتوکسمی توکسوئیدی (با تکنولوژی جدیدتر نسبت به واکسن های قبل) و واکسن آنتروتوکسمی شترمرغ در مرحله گرفتن مجوز پخش هستند


وی درباره ی برنامه تولیدات آتی شعبه شمال شرق موسسه رازی، بیان می کند: تولید واکسن پنجگانه آنتروتوکسمی، قانقاریا و باکترین که واکسن بسیار خوبی از نظر هزینه های واکسیناسیون است، همچون این تولیدات است. همین طور واکسن ۶گانه آنتروتوکسمی توکسوئیدی که تکنولوژی جدیدتری را نسبت به واکسن های قبل دارد، از دیگر تولیدات این موسسه است و مراحل تولید این دو فرآورده به پایان رسیده و مراحل گرفتن پروانه از سازمان نظام دامپزشکی را طی می کند. واکسن دیگری که مراحل تولید را طی کرده و درحال انجام مراحل نهایی است، واکسن آنتروتوکسمی شترمرغ است که تا حالا در کشور تولید نمی شده است.

فرزین می افزاید: واکسن دیگری که درحال طی مراحل تولید بوده و نتایج خوبی از آن گرفته ایم، واکسن نوترکیب آنفلوآنزای فوق حاد H۵ است که بر پایه تکنولوژی بسیار جدید سیستم های سلول های مولکولی به انجام می رسد و در دنیا کشورهایی که توانسته اند به این تکنولوژی دست یابند، کمتر از ۱۰ کشور هستند و همکاران ما در این شعبه موفق به تولید این واکسن شده اند که مراحل تست های آزمایشگاهی را طی می کند. امیدواریم بتوانیم در سال آینده این واکسن را به بهره برداری برسانیم، برای اینکه یکی از واکسن های بسیار عالی در عرصه واکسن های طیور در کشور خواهد بود.
رییس مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی شعبه شمال شرق کشور درباره ی صادرات تولیدات این مجموعه تولیدی به خارج از کشور، می گوید: صادرات از مؤسسه مرکزی که در کرج واقع است صورت می گیرد و عمدتا به کشورهای منطقه همچون عراق، افغانستان و پاکستان و برخی دیگر از کشورهای آفریقایی به انجام می رسد.


تولیدات موسسه رازی بیش از ۴۰۰ میلیون دلار ارز برای کشور به ارمغان آورده است

سلامتی جامعه مرهون واکسن ها و فرآورده های بیولوژیک موسسه رازی است

معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز با اشاره به اهمیت راهبردی و مهم مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در کشور، می گوید: تولیدات این موسسه بیش از ۴۰۰ میلیون دلار ارز برای کشور به ارمغان آورده و سلامتی جامعه مرهون واکسن ها و فرآورده های بیولوژیک موسسه رازی است.
"مجتبی خیام نکویی" اظهار می کند: موسسه رازی مهم ترین مرکز دامپزشکی و تولید واکسن های این حوزه است.
وی به با اهمیت ترین چالش بخش کشاورزی در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره می کند و می گوید: در ۴۴ سال اخیر، به رغم تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری، اما بخش کشاورزی و امنیت غذایی در دولت های مختلف، در اولویت نبوده و بودجه و اعتبارات کمی به این بخش تعلق یافته و همین مورد باعث شده نقش سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و مراکز تابعه این سازمان که با اهمیت ترین تامین کننده امنیت غذایی کشور شمرده می شوند، به درستی تبیین نشود و مورد کم لطفی قرار گیرد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی، تشکیل شورای راهبردی تحقیقات دامپزشکی به دبیری رییس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی را، از اقدامات مهم این سازمان برمی شمرد و تاکید می کند: موسسه رازی به رغم تولیدات گسترده و خدمات فراوان، کمتر معرفی شده است. در صورتیکه ۹۳ درصد واکسن های دام، ۳۲ درصد واکسن های طیور، ۸۰ درصد واکسن های پزشکی و نیمی از سرم های درمانی ضد مارگزیدگی و عقرب زدگی کشور در این موسسه تولید می شود.
خیام نکویی تصریح می کند: در مباحث فناوری و بیوتکنولوژی که امروز به عنوان زیربنای توسعه کشور بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته، موسسه رازی پیشگام و موسس بوده و محصولات متنوع این موسسه مویّد این مطلب است.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، با اشاره به اهمیت راهبردی و مهم مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در کشور، می گوید: تولیدات این موسسه بیش از ۴۰۰ میلیون دلار ارز برای کشور به ارمغان آورده و سلامتی جامعه مرهون واکسن ها و فرآورده های بیولوژیک موسسه رازی است.


مجموعه سرم سازی رازی یکی از افتخارات و میراث صنعتی کشور است


باتوجه به همین قدمت، اهمیت، تاثیرگذاری و حساسیت مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی است که مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز به آمادگی این اداره کل برای ثبت ملی مجموعه سرم سازی رازی اشاره می کند و می گوید: ثبت ملی این مجموعه باارزش به حفظ اصالت و هویت موسسه رازی کمک می نماید.
"رحیم خاکی"، در نشست مشترک بررسی ثبت ملی موسسه سرم سازی رازی، با اشاره به اینکه سال ۱۴۰۳ شاهد ۱۰۰ سالگی مجموعه موسسه رازی هستیم، اظهار داشت: مجموعه سرم سازی رازی یکی از افتخارات و میراث صنعتی کشور است و ثبت آن در لیست میراث ملی کشور، این مجموعه باارزش را برای نسل های آینده ماندگار می کند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز می افزاید: این اداره کل مطابق وظایف کاری خود آمادگی کامل برای ایجاد پرونده و ثبت ملی این موسسه باارزش را دارد.
خاکی با بیان اینکه تعامل سازنده بین دو دستگاه میراث فرهنگی و موسسه رازی برای حفظ این میراث از اهمیت زیادی برخوردار است، اظهار داشت: ثبت این مجموعه فقط به حفظ دقیق تر بناهای باارزش تاریخی مجموعه کمک می نماید و خللی برای توسعه و تجهیز بناهایی که در لیست ثبت ملی قرار نمی گیرند، ایجاد نمی نماید. حتی قوانین میراث فرهنگی در حوزه تجهیز بناهای ثبتی تسهیل گری دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز، مجموعه موسسه رازی را با یک قرن قدمت، اثری ماندگار و یکی از افتخارات علمی و صنعتی کشور عنوان می کند که ثبت ملی آن در حفظ هویت و اصالت مجموعه بسیار موثر است.




منبع:

1403/01/20
13:41:01
5.0 / 5
186
تگهای خبر: آموزش , پژوهشگران , تجربه , تكنولوژی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
تجهیزات جانبی
93z.ir - مالکیت معنوی سایت تجهیزات جانبی متعلق به مالکین آن می باشد - 1397 تا 1403