در گفت وگو با تجهیزات جانبی بررسی شد؛

چرا بازار ارز گرفتار التهاب شده است؟

چرا بازار ارز گرفتار التهاب شده است؟

یك كارشناس بانكی با اشاره به عوامل موثر در بروز التهاب در بازار ارز، اشاره كرد:  تنها راهكار موثر برای مقابله با تلاطم ارزی، هماهنگی بیش از پیش میان دستگاه ها، سازمان ها و نهادهای مسوول است.


«یوسف کاووسی» روز جمعه در گفت و گو با ایرنا، مهمترین دلیلهای نوسانات بازار ارز در هفته های اخیر را تحریم های یک سویه دولت آمریکا، قرار گرفتن در فهرست سیاه FATF، عدم وجود یا پایبندی به اجرای برنامه ریزی های اقتصادی و در نهایت مشکلات ناشی از شیوع بحران کرونا دانست.
مدیرکل اسبق بازرسی بانک مرکزی در این گفت و گو با اشاره به شاخص ها و عوامل تعیین نرخ ارز اظهار داشت: عمده ترین عامل تعیین کننده نرخ ارز، موضوع صادرات و واردات کالا شامل کالاهای نفتی و غیر نفتی است.
وی با اشاره به مشکلات به وجود آمده برای صادرات و واردات کشور بعد از بروز تحریم ها، اضافه کرد: پس از بروز پدیده تحریم مقرر شد تا بودجه کشور از نفت جدا شود. بنا بر این در جریان تقدیم لایحه بوده سال ۹۸ به مجلس و بعد از رهنمودهای رهبر معظم انقلاب برای اصلاح بودجه، موضوع اصلاح ساختار بودجه ریزی کشور در دستور کار سازمان برنامه و بودجه قرار گرفت. مساله ای که متاسفانه به دلیلهای متعدد، مانند عدم همراهی مجلس با دولت، همچنان بطور کامل محقق نشده است.
این کارشناس پولی و بانکی مهمترین هدف از انجام این اصلاحات را شفاف سازی نرخ دقیق میزان درآمدها و هزینه های کشور در شرایط اقتصاد بدون نفت دانست و افزود: در این میان علاوه بر تحریم و خروج آمریکا از برجام، عدم تحقق وعده های دولت های اروپایی در عمل به تعهدات خود، مساله تامین ارز مورد نیاز در کشور را با مشکلات بیشتری همراه کرد.
وی اشاره کرد: در تامین ارز کشور الزاماتی وجود دارد که مهمترین آنها داشتن روابط خارجی حسنه و همین طور شرکای خارجی قابل اعتماد است که تحریم دراین زمینه برای اقتصاد ما ایجاد مشکلات جدی به وجود آورده است.
مدیرکل اسبق بازرسی بانک مرکزی اضافه کرد: در کشور ما با تغییر مسئولین سیاسی تا ۹۰ درصد برنامه ها تغییر می کند، در حال که در نظام های ساختاریافته سیاسی، تغییر دولت ها حداکثر ۱۰ درصد از برنامه ها را دستخوش تغییرات می کند.
کاووسی با اشاره به اینکه در کشور ما سیاست ها و برنامه ریزی های هدفمند و چارچوب دار در حوزه اقتصادی یا وجود ندارد یا اگر هم وجود دارد، به درستی اجرا نمی گردد، تصریح کرد: در موضوع برنامه های پنج ساله توسعه، متاسفانه اختلافات سیاسی در کشور به شکلی پیش رفته است که امکان تحقق اهداف پیش بینی شده در این برنامه ها را از میان برده و شاهد می باشیم از برنامه چهارم توسعه به بعد، میزان تحقق این اهداف کاهش پیدا کرده است.
وی اشاره کرد: بدین سبب در شرایطی که در داخل کشور به سبب عدم هماهنگی قوا و دستگاه ها با نوعی بی برنامگی مواجه هستیم، عملا امکان تعامل سازنده با طرف های بین المللی و تنظیم بازار ارز به حداقل رسیده است.
این کارشناس پولی و بانکی عدم تصویب لوایح مربوط به FATF را نیز مشکل مهم دیگری در کنترل نوسانات بازار ارز دانست و اضافه کرد: عدم تصویب این لوایح، سایر کشورها را در تبادلات مالی با کشور ما گرفتار مشکلات زیادی کرد.
کاووسی افزود: ما شاهد بودیم که هرچند دولت و مجلس اصرار فراوانی برای تصویب این لوایح به خرج دادند، اما نادیده گرفتن مصالح کشور سبب شد که امروز حتی در مراودات مالی با کشورهای دوست مانند روسیه و چین هم گرفتار مشکلات زیادی باشیم و دیگر عملا امکان مراوده مالی با این کشورها را هم نداشته باشیم.
این کارشناس پولی و بانکی اشاره کرد: اضافه شدن نام ایران به فهرست سیاه FATF خسارت بار بود. برای خارج کردن نام ایران از این فهرست شاید به ۶ یا هفت سال زمان نیاز باشد.
وی در ادامه به بروز بحران کرونا هم اشاره نمود و آنرا تکمیل کننده زنجیره مشکلات ارزی کشور دانست و اظهار داشت: بعد از قرار گرفتن در فهرست سیاه FATF همچنان بوسیله مبادله کالا به کالا یا جابه جا کردن ارز با چمدان، امکان محدودی برای صادرات و واردات در کشور وجود داشت، اما بعد از شیوع بحران کرونا و بسته شدن مرزها امکان هرگونه جابه جایی کالا و ارز از میان رفت یا به حداقل ممکن رسید.
کاووسی در ادامه با تاکید بر لزوم هماهنگی میان دستگاه ها و نهادهای تصمیم گیر و مجری در امر اقتصاد کشور اظهار داشت: در شرایطی که کشور گرفتار این مشکلات عدیده و بنیادین است، بروز ناآرامی در بازار ارز امری گریز ناپذیر است و از آنجائیکه امکان معجزه هم در اقتصاد وجود ندارد، لازم است تا مسئولین امر بر ایجاد هماهنگی میان سازمان ها و نهادهای مسوول در این امر اهتمام ویژه داشته باشند.



منبع:

1399/05/31
21:35:12
5.0 / 5
1499
تگهای خبر: بین المللی , هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
تجهیزات جانبی
93z.ir - مالکیت معنوی سایت تجهیزات جانبی متعلق به مالکین آن می باشد - 1397 تا 1403