جلسه هم اندیشی یا تسویه حساب با خبرنگار میهمان در وزارت ارتباطات؛

ظرفیت نقد اگر نیست حرمت میهمان را نگه دارید!

ظرفیت نقد اگر نیست حرمت میهمان را نگه دارید!

به گزارش تجهیزات جانبی، بخشی از جلسه نشست مدیران وزارت ارتباطات با خبرنگاران که قرار بود با هدف گفتگو و رفع ابهامات رسانه ها برگزار گردد به هجمه ضد خبرگزاری مهر گذشت.



به گزارش تجهیزات جانبی به نقل از مهر، روز گذشته ۱۶ خردادماه، وزارت ارتباطات نشستی غیرخبری و هم اندیشانه با حضور دبیران و خبرنگاران بعضی از رسانه ها برگزار کرد؛ نشستی که بنا بود در فضایی صمیمانه، زمینه گفت و گو در رابطه با موضوعات ماه های اخیر در عرصه ارتباطات کشور، ابهامات رسانه ها و پرسش های موجود در رابطه با عملکرد این وزارت خانه را فراهم آورد. این جلسه در ابتدا قرار بود با حضور دکتر علیرضا عبداللهی نژاد مدیر کل روابط عمومی وزارت ارتباطات و مهندس حمید فتاحی، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اجرا شود اما در ادامه دکتر احسان چیت ساز معاون سیاست گذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال و دکتر بهزاد اکبری معاون وزیر، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت هم در آن حضور بهم رساندند که حضور ۲ معاون دیگر بسیار مورد استقبال اصحاب رسانه قرار گرفت چون که جامعه رسانه ای همواره از حصار بسته پاسخگویی در این وزارت خانه گلایه مند بوده و فراهم شدن چنین شرایطی اصحاب رسانه را متعجب و خوشحال کرد.


با این حال نشستی که قرار بود محلی برای تبادل نظر میان رسانه ها و مسئولان وزارت ارتباطات باشد، در بخشهایی از جلسه به فضایی انتقادی ضد خبرگزاری مهر تبدیل شد؛ فضایی که در آن به جای پاسخ روشن به پرسش ها و نقدهای طرح شده، اصل نقد رسانه ای مورد اعتراض قرار گرفت. خبرگزاری مهر طی هفته های قبل، در قالب یادداشت پرسش هایی را در رابطه با عملکرد وزارت ارتباطات در تعدادی زمینه ها مطرح کرده بود. انتشار چنین مطالبی در قالب وظیفه ذاتی رسانه ها قابل ارزیابی است چون که رسانه، قبل از هر چیز نهادی برای طرح پرسش، انتقال اطلاعات، بازتاب ابهامات افکار عمومی و مطالبه پاسخ از مسئولان است. طبیعی است که هر مطلبی می تواند محل نقد، اصلاح یا تکمیل باشد اما پاسخ به نقد رسانه ای نه با برچسب زنی بلکه با توضیح دقیق ارایه کرده و شفاف سازی ممکنست.


پس از انتشار این مطالب معاون سیاست گذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال در نشست خبری اخیر خود در تاریخ ۱۹ اردیبهشت بدون عرضه توضیح مستند، این رویکرد رسانه ای را «سیاسی» و «رپورتاژ» تعبیر کرد. همینطور در تماس تلفنی هفته قبل گزارشگر مهر با این معاون وزارت خانه برای انجام مصاحبه در رابطه با مبحث اتصال اینترنت، وی با لحنی نامناسب اعلام نمود که دیگر با خبرگزاری مهر مصاحبه نخواهد کرد و تماس را قطع کرد.


این مبحث در نشست روز گذشته ابتدا از جانب معاون مربوطه عنوان شد و مجدداً تاکید کرد که به سبب آن چه «رعایت نشدن امانت داری در یک مصاحبه» عنوان می کرد، این حق را برای خود محفوظ می داند که انتخاب نماید با کدام رسانه گفت و گو داشته باشد و از مصاحبه با کدام رسانه خودداری کند. در مقابل، گزارشگر مهر توضیح داد که اگر در مطلب پخش شده گزاره ای نادرست، ناقص یا نیازمند اصلاح وجود داشته، وزارت ارتباطات می توانسته با بیان رسمی و عرضه مستندات خواهان اصلاح آن شود مسیری که همواره در قالب اخلاق حرفه ای رسانه قابل پیگیریست. در عین حال معاون وزیر بار دیگر بر ادعای خود بر اساس رعایت نشدن تعهدات حرفه ای از جانب خبرگزاری مهر تاکید کرد و اعلام داشت که دیگر علاقه ای به گفت و گو با این رسانه ندارد.


خبرنگار مهر هم در پاسخ اشاره کرد که مساله مواجهه با یک فرد یا سلیقه شخصی او نیست؛ بلکه سخن از یک جایگاه حقوقی در وزارت ارتباطات است که بنا بر مسئولیت سازمانی خود، در مقابل افکار عمومی و رسانه ها وظیفه پاسخگویی دارد.


در بخش دیگری از جلسه هم رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و قائم مقام وزیر ارتباطات با کنایه های مکرر خبرگزاری مهر را به سوگیری سیاسی متهم کرد. همینطور گزارشگر مهر با این اخطار از جانب این مقام مسئول رو به رو شد که در صورت ادامه انتشار نقدها ممکنست مانند دیگر معاون وزارت خانه از پاسخ گویی به این رسانه خودداری کند. این تهدید در حالی مطرح می شود که سازمان مذکور به عنوان یکی از نهادهای مهم و تخصصی وزارت ارتباطات، ظرف یک سال قبل و خصوصاً در هفته های اخیر نسبت به پرسش ها و مطالبات عنوان شده از جانب گزارشگر مهر در رابطه به مسایل و دغدغه های روز کشور مانند (اینترنت پرو) پاسخگو نبوده است، این عدم پاسخگویی نقدی است که سایر رسانه ها هم نسبت به آن معترض بودند.


از سوی دیگر آن چه در این جلسه بیشتر از هر چیز به چشم آمد، نوعی کم تحملی در مقابل نقد رسانه ای و حساسیت بیش از حد نسبت به پرسش های انتقادی بود. این در حالیست که وزارت ارتباطات در هر دو یادداشت منتشره در این خبرگزاری، جوابیه خویش را هم در خروجی رسانه ای وزارت خانه منتشر نموده است. بنابراین، وقتی امکان پاسخ گویی رسمی وجود دارد، تهدید به قطع ارتباط رسانه ای یا امتناع از مصاحبه، نه فقط کمکی به روشن شدن افکار عمومی نمی کند، بلکه می تواند این شائبه را ایجاد نماید که نقد رسانه ای تا زمانی پذیرفته است که در قالب مطلوب دستگاه اجرایی باشد.


در پایان این جلسه هدایایی به نشانه تقدیر از سوی روابط عمومی وزارت ارتباطات به اصحاب رسانه اهدا شد. گزارشگر مهر ضمن احترام به این اقدام، از دریافت آن خودداری کرد تصمیمی که در جهت حفظ استقلال حرفه ای رسانه و رعایت مرزهای معمول میان دستگاه نظارتی و رسانه گرفته شد تا شائبه ای پیرامون تداخل وظایف حرفه ای ایجاد نشود.


خبرگزاری مهر تاکید دارد که انتشار نقد نسبت به عملکرد دستگاههای اجرائی، پروژه های ملی و تصمیمات مدیریتی، نه اقدامی خارج از عرف رسانه ای است و نه رفتاری غیرحرفه ای. نقد، پرسشگری و پیگیری ابهامات، قسمتی از ماموریت ذاتی رسانه هاست؛ مأموریتی که اگر تضعیف شود، شفافیت و پاسخ گویی هم صدمه خواهد دید. این اولین بار نیست و آخرین بار هم نخواهد بود که خبرگزاری مهر نسبت به عملکرد یک وزارت خانه، نهاد یا پروژه ملی نقدی را منتشر می کند. انتظار از وزارت ارتباطات، به عنوان دستگاهی که بیشتر از خیلی از نهادها با مفاهیمی مانند دسترسی، شفافیت، ارتباطات و جریان آزاد اطلاعات سروکار دارد، آن است که در رویارویی با نقد رسانه ای، به جای رنجش، برچسب زنی یا محدود کردن ارتباط با رسانه، مسیر گفت و گو، پاسخ مستند و اصلاح احتمالی را انتخاب نماید.


در نهایت نسبت میان رسانه و دستگاه اجرائی، نسبتی تشریفاتی یا تبلیغاتی نیست. رسانه قرار نیست صرفا بازتاب دهنده روایت رسمی دستگاه ها باشد. همان گونه که مسئولان حق پاسخ و توضیح دارند، رسانه هم حق پرسش، نقد و مطالبه گری دارد و حفظ این توازن، شرط ضروری سلامت فضای عمومی و تقویت اعتماد جامعه به نهادهای اجرائیست.




منبع:

1405/03/17
18:58:06
5.0 / 5
16
تگهای خبر: اینترنت , تنظیم مقررات , رپورتاژ , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
لینک دوستان تجهیزات جانبی
تجهیزات جانبی
93z.ir - مالکیت معنوی سایت تجهیزات جانبی متعلق به مالکین آن می باشد - 1397 تا 1405