دانشیار پژوهشی مركز تحقیقات كشاورزی مطرح كرد:
كاهش 500 هزار تنی واردات ذرت و سویا با تولید مرغ سایز
به گزارش تجهیزات جانبی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی اظهار داشت: بررسی ها نشان میدهد که تولید مرغ سایز با وزن و سن پایین سبب کاهش 540 هزار تنی واردات ذرت و سویا می شود که به نفع منافع ملی کشور است.
«علیرضا حسابی نامقی» روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا با اعلان اینکه حالا در کشور دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن مرغ گوشتی تولید و به بازار عرضه می شود، اضافه کرد: وزن فعلی مرغ تولیدی کشور اگر بین ۲.۱ تا ۲.۵ کیلوگرم محاسبه شود ضریب تبدیل دان آن برای تولید هر کیلوگرم مرغ ۱.۹ کیلوگرم است یعنی در ازای مصرف هر یک کیلو و ۹۰۰ گرم خوراک، یک کیلوگرم گوشت تولید می شود.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی اظهارداشت: باتوجه به میزان تولید مرغ در کشور پروسه نشان میدهد که پنج میلیون و ۱۳۰ هزارتن خوراک مصرف می شود که اگر این مرغ را به مرغ سایز تبدیل نماییم ضریب تبدیل برای تولید یک کیلوگرم گوشت به ۱.۷ کیلوگرم خوراک می شود. این بدین مفهوم است که وزن لاشه مرغ به حدود ۱.۴ تا ۱.۷ کیلو گرم برسد که مرغ سایز شمرده می شود.
وی اشاره کرد: این بدان معناست که در تولید مرغ سایز اگر میزان خوراک مصرفی طیور ما از پنج میلیون و ۱۳۰ هزارتن به چهار میلیون و ۵۹۰ هزارتن برسد یعنی ۵۴۰ هزارتن از مصرف واردات نهاده های اولیه به کشور ما کاهش پیدا می کند که رقم قابل توجهی است. اگر قیمت جهانی خوراک برای هر کیلوگرم فقط نیم دلار باشد، حدود ۲۷۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی را نیز برای کشور به همراه دارد. فقط باید ظرفیت تولید جوجه یک روزه کشور ۱۵ درصد افزایش یابد که به آسانی امکان پذیر است.
به گفته وی، باتوجه به شرایط تحریم، مرغ آرین در بحث نیازهای غذایی نسبت به سویه های خارجی از انرژی و پروتئین کمتری برخوردارست بدین سبب همین مورد در کاهش مصرف سویا و ذرت وارداتی موثر است.
حسابی نامقی درباره مرغ سایز اظهار داشت: نکته مرغ سایز این است که چرا مرغدار ما رغبت نمی کند مرغ سایز تولید و عرضه کند، اصل قضیه به جوجه یکروزه برمی گردد مرغداری که جوجه را پنج هزار تومان خریداری می کند وقتی مرغ به ۳۵ روز می رسد می گوید هزینه جوجه را داده ام و هزینه خوراک را اگر بپردازم مرغ درشت تری را به بازار عرضه می کنم.
وی یکی از عوامل موثر در ترویج مصرف جوجه آرین کاهش قیمت این سویه دانست و اضافه کرد: به سبب وجود چرخه کامل آرین در کشور، قیمت جوجه یکروزه نسبت به سویه های خارجی ارزان تر است بدین سبب مرغدار ما دلیلی ندارد هزینه بیشتری برای خرید جوجه خارجی بدهد و نیاز داشته باشد که مرغ درشت تری به بازار عرضه نماید.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی اظهار داشت: لاین یکی از صنایع بالادستی مرغ گوشتی است که شاید انحصارش در دست حدود ۶ کشور دنیا باشد که ایران یکی از این کشورها محسوب می شود
حسابی نامقی افزود: مرغ لاین در حقیقت پدر پدربزرگ جوجه های گوشتی هستنند و یا به زبان ساده تر جوجه های گوشتی نسل چهارم مرغ لاین است. به عبارتی ایران دارای چرخه کامل تولید از لاین، اجداد، مادری و جوجه یکروزه گوشتی را دارد که قابل اهمیت است.
وی براین باور است که اگر مقداری کارهای پژوهشی و علمی و اصلاح نژادی در این خصوص صورت گیرد بطور قطع این سویه می تواند پیشرفت کند و حتی قابلیت صادرات در سطح مرغ اجداد یا مادری را داشته باشد.
دانشیار پژوهشی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی اظهارداشت: یک مسئله ای که در کشور ما وجود دارد این است که در کشور ما نسبت به سایر نقاط دنیا به مرغ های گوشتی درشت باوجود معمول نبودن در دنیا علاقه دارند این مسئله دو ریشه دارد یکی ریشه در قیمت جوجه یکروزه چون بطور معمول قیمت جوجه در کشورما همیشه اندکی بالاتر است مرغدار ما ترجیح می دهد تا سن بالاتری نگهداری کند که این سبب شده فرهنگ مصرف مرغ درشت و چاق در کشور ما جابیفتد و دوم تعداد بالای افراد هر خانواده بوده در دهه های گذشته بوده که الان تغییر کرده است.
وی اضافه کرد: مرغ در کشور ما با وزن های بالاتر از دوکیلوگرم به فروش می رسد اما در دیگر نقاط دنیا همچون مرغ برزیلی سایز استاندارد بین ۱.۲ تا ۱.۶ است و در بعضی کشورها بین ۱ تا ۱.۵ کیلوگرم هم مصرف می شود بطور مثال برخی شرکتها و رستوران های بزرگ دنیا که بطور عمده از لاشه های ۸۰۰ تا ۱.۲ کیلوگرم استفاده می نمایند که در کیفیت غذای تولیدی شان موثر است.
حسابی نامقی اظهار داشت: اگر سایز مرغ در کشور کاهش و فرهنگ مصرف مرغ سایز در کشور ایجاد شود چند مزیت عمده دارد که به نظر کارشناسان چربی موجود در لاشه کاهش پیدا می کند هر چه سن مرغ کمتر باشد میزان چربی موجود در لاشه کمتر خواهد بود و این به سلامت جامعه کمک می نماید.
وی افزود: اگر قرار باشد مرغ به صورت سایز مصرف شود پرورش مرغ در ۳۵ روزگی تمام خواهد شد که موجب می شود مرغ به مصرف آنتی بیوتیک و دارو کمتری نیاز داشته باشد که بطور طبیعی مرغ سالم و با مصرف کمتر دارویی خواهد بود که به نفع مصرف کنندگان است.
مرغ سایز و فرهنگ مصرف فریز
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی اضافه کرد: طبق آمارها متوسط جمعیت خانوار ایرانی حدود ۴ نفر است اگر مرغ سایز تولید شود یک مرغ قابلیت مصرف یک وعده خانوار را دارد و می توانیم به سمت عرضه مرغ فریز شده گام برداریم که خانواده زمانی که مرغ را باز می کند بطور کامل آنرا مصرف کند.
وی افزود: اگر خانواده ای مرغ ۲.۵ کیلوگرمی فریز را تهیه نماید باید مرغ از فریز خارج و خرد شود و قسمتی از مرغ مصرف و بطور مجدد بقیه مرغ فریز شود.
حسابی نامقی براین باور است که کاهش واردات بیش از ۵۰۰ هزار تن ذرت و سویا به سبب بهبود ضریب تبدیل، با کاهش خروج ارز از کشور در منافع ملی کشور موثر است.
تفاوت ضریب تبدیل جوجه راس و آرین چندان زیاد نیست
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی افزود: عملکرد جوجه مرغ آرین نسبت به دیگر سویه ها تفاوت های چندانی ندارد اما ذهنیت تولیدکننده ما این است که مرغ راس عملکرد بهتری دارد و چون آرین در ضمن این سال ها به حاشیه کشانده شده و نتوانسته از لحاظ تجاری پیشرفت کند، عقب مانده است.
وی با اعلان اینکه وزن آرین در طول دوره پرورش کوتاه قابل رقابت با سویه های خارجی است، اظهار داشت: ممکنست ضریب تبدیل مرغ آرین در مقایسه با راس در سن رشد بالاتر از ۳۵ روزگی تفاوت اندکی داشته باشد اما این فاصله زیاد نیست.
حسابی نامقی با اعلان اینکه پیش از سال ۱۳۷۶ مرغ آرین در کشور مصرف می شد، اضافه کرد: مرغ آرین نسبت به دیگر نژادهای خارجی از طعم و کیفیت بهتری برخوردارست که این به نفع مصرف کنندگان خواهد بود.
دانشیار پژوهشی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی درباره ادعای برخی غیرمتخصص در خصوص مصرف هورمون و یا موارد دیگر برای رشد و وزن گیری دو کیلوگرمی مرغ در ۳۵ روزگی، اظهار داشت: رشد مرغ امروزی ناشی از تغییر ژنتیک، کارهای اصلاح نژادی، تغذیه و محیط پرورش مطلوب است که به طور قطع در وزن گیری مرغ در کوتاه ترین دوره پرورش اثرگذار می باشد.
وی اظهارداشت: حالا در یک شرایط کنترل شده ۴۰ نوع ماده اولیه خوراک با یکدیگر به نسبت های مختلف میکس و بعنوان خوراک در اختیار تولیدکنندگان و پرورش دهندگان طیور قرار می گیرد، بدین سبب در این خصوص جایی برای نگرانی وجود ندارد.
حسابی نامقی درباره تشابه مرغ سایز و مرغ سبز اظهار داشت: مرغ سایز با مرغ سبز تفاوت چندانی ندارد برای اینکه از آنتی بیوتیک و باقیمانده دارویی کمتری برخوردارست برای اینکه دوره گذار خودرا طی می کند.
به گفته وی، وقتی مرغ آنتی بیوتیک دریافت می کند، باید دارای دوره گذار باشد و پس از پنج روز مرغ کشتار و لاشه وارد بازار شود که این امر تحت نظارت سازمان دامپزشکی کشور انجام می شود و در صورت مشاهده هرگونه باقیمانده دارویی لاشه از چرخه مصرف جمع آوری و معدوم می شود.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی معتقد است: در صورت کاهش طول دوره پرورش طیور بطور طبیعی آنتی بیوتیک کمتری به مصرف می رسد و بطور قطع مرغ سالم به بازار عرضه می شود.
وی اضافه کرد: مرغ آرین ایرانی بر طبق بیولوژیک خود در مقایسه با سویه های خارجی نسبت به برخی بیماریها همچون نیوکاسل مقاوم است، برای اینکه سویه هر کشوری نسبت به یک سری باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها مقاومت بالاتری دارد.
حسابی نامقی درباره وضعیت تولید مرغ آرین اظهارداشت: حالا تولیدکنندگان با حمایت دولت ذرت و سویا از شرکت پشتیبانی امور دام دریافت می کنند بدین سبب زنجیره های بزرگی در خراسان و سایر نقاط کشور به سمت تولید جوجه یکروزه آرین گام برداشته اند.
وی با اشاره به اینکه کشور ماهیانه حدود ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون جوجه یکروزه نیاز دارد، اضافه کرد: مرغ آرین ظرفیت این را دارد که سهم بزرگی از بازار داخلی را تامین و حتی در آینده مازاد تولید را صادر کند.
این کارشناس صنعت طیور بر این باور است که اگر دولت با تامین نهاده ها از تولیدکنندگان حمایت کند به طور قطع تولید مرغ آرین بدون هیچ چالشی در کشور توسعه می یابد و دیگر نیازی به واردات اجداد و مادری سویه های دیگر نداریم البته مشروط به اینکه بتوانیم واحدهای اجداد و مادری آرین را در کشور توسعه بدهیم.
منبع: تجهیزات جانبی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب