چگونه از سال سخت كم آبی هرمزگان گذر كنیم؟
تجهیزات جانبی: ایرنا- هرمزگان باتوجه به خشکسالی های متوالی و همین طور پایین رفتن آب های زیر زمینی، کاهش آب سدها، همیشه با بحران جدی آب مواجه می باشد و امسال نیز بدلیل نبود بارندگی درپارسال شرایط سخت کم آبی را تجربه می کند.
به گزارش تجهیزات جانبی به نقل از ایرنا، خشکسالی و کم آبی ۲۰ ساله در هرمزگان سبب خشک شدن ۳۶۵ حلقه چاه آب شرب، ۱۸ دهنه چشمه و قنات و ۱۰۰ حلقه چاه آب کشاورزی و کاهش آب ۱۳۵ حلقه چاه بین۳۰ تا ۷۰ درصد شده است؛ در سال زراعی جاری نیز به علت کاهش بارندگی ذخایر آبی سدهای استان کاهش یافته و آب تعدادی از سدها رو به انتها است.
اگرچه امسال نیز همچون سالهای گذشته (به جز سال ۹۸) میزان بارندگی ها در اقصی نقاط کشور کاهش داشته است، اما این کاهش در هرمزگان شرایط بحرانی تری دارد و بر طبق اطلاعات اداره کل هواشناسی استان از شروع سال زراعی جاری تا حالا تنها ۱۲ میلی متر باران باریده که در همسنجی با زمان مشابه پارینه ۹۵ درصد کاهش دارد؛ یعنی در چهار دهه گذشته این میزان کاهش بی سابقه بوده است.
البته سال ۹۸ بارندگی بی سابقه ای در هرمزگان صورت گرفت که مردم و مسئولان این استان را دلخوش برای رفع کم آبی و خشکسالی های ناشی از ۲ دهه گذشته در استان کرد اما با نبود بارندگی در سال ۹۹ یک دفعه این آروزها نقش برآب شد که این بحران امسال به ویژه در فصل تابستان خودرا نشان داده است.
حال با عنایت به این که فصل بارش در زمستان گذشته، از دست رفته است و الان نیز وارد فصل گرمای سال ۱۴۰۰ شده ایم، پس امسال دیگر امیدی به احیا و جبران خسارت های ناشی از نبود بارش تنها بوسیله مدیریت و مصرف بهینه آب و همین طور کاهش مصرف شدید آب در بخش های کشاورزی، صنعتی و شرب و استفاده از آب شیرین کن ها نیست.
تابستان سختی پیش رو داریم
با کاهش شدید بارندگی هرمزگان در سال زراعی جاری (۱۳۹۹-۱۴۰۰)، زمزمه های کاهش شدید آب در پشت سدها و کمبود منابع زیرزمینی استان نیز به گوش می رسد و مسئولان استانی و کشوری و کارشناسان حوزه آب امسال به ویژه تابستان خبر از شرایط سخت آبی در این منطقه را دادده اند.
سدهای استقلال میناب با ۲۴۰ میلیون مترمکعب ظرفیت، سد شمیل و نیان بندرعباس با ۱۰۰ میلیون مترمکعب ظرفیت و سد جگین جاسک نیز با ۲۱۰ میلیون مترمکعب ظرفیت همچون سدهای بزرگ هرمزگان هستند که این روزها به علت نبود بارندگی حال و روز خوبی ندارند و می طلبد که در بخش های مختلف شرب، کشاورزی و صنعتی راهکاری برای صرفه جویی و مصرف بهینه آب صورت گیرد.
سرپرست شرکت آب منطقه ای هرمزگان در این راستا از افت شدید ذخایر آبی سدهای استان به علت کاهش بارندگی در سال زراعی جاری (از مهرماه ۹۹ تا اختتام فروردین ماه امسال) آگاهی داد و اظهار داشت: آب تعدادی از سدهای استان نیز اکنون رو به انتها است.
جمشید عیدانی با تکیه بر صرفه جویی هرچه بیشتر مردم در مصرف آب به ویژه در تابستان امسال اظهارداشت: هم اکنون آب سد شمیل و نیان و سد استقلال میناب که از مهم ترین منابع تامین آب استان هستند، به ترتیب به ۱۵ و ۳۵ درصد ظرفیت رسیده و باتوجه به این شرایط و بمنظور جلوگیری از افت فشار و جیره بندی آن در ایام پیش روی، بر صرفه جویی هرچه بیشتر تاکید داریم.
این مقام مسوول بیان داشت: در سالهای اخیر کاهش بارندگی سبب کاهش سطح آب های زیرزمینی و خشک شدن چاه های بسیاری شده است که در چنین شرایطی مشارکت مردم در برنامه ریزی و مدیریت منابع آب، استفاده از روش های نوین آبیاری و آبیاری قطره ای، پیشگیری از اتلاف آب و تغییر الگوی کشت توسط کشاورزان از مهم ترین عواملی است که در مدیریت منابع آب موجود مهم و اثرگذار می باشد.
عیدانی تصریح کرد: با عنایت به کم بارشی و خشکسالی های متوالی در استان هرمزگان نیاز است که ذخیره آب سدها به درستی مدیریت شود و آنرا بیهوده هدر ندهیم و لازم است فرهنگ سازی مصرف بهینه آب به ویژه در تابستان امسال صورت گیرد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان نیز در این راستا اعلام نموده است: تابستان پیش روی بی دغدغه برای آب و فاضلاب نخواهد بود؛ چونکه بارش امسال نسبت به متوسط سال قبل ۹۵ درصد کاهش داشته و سبب شده تا این استان به اقلیمی که ذات آنست، برگردد.
امین قصمی اضافه کرد: از مجموع یک هزار و ۱۷۵ روستای تحت پوشش آب و فاضلاب هرمزگان، اکنون تعداد ۳۸۵ روستا با جمعیتی افزون بر ۳۳۰ هزار نفر با تنش آبی روبرو هستند.
وی بیان داشت: هم اکنون بیشترین تنش آبی مربوط به روستاهای مرکز و شرق هرمزگان است و نگرانی هایی نیز در بحث کمبود آب در شهرستان سیریک در ماه های گذشته وجود داشت که اقدام های لازم برای تامین نیاز آبی روستاها و شهر سیریک در دستورکار این شرکت قرار گرفته است.
استاندار هرمزگان نیز در این حوزه گفته است: میزان مصرف آب آشامیدنی استان هشت هزار و ۳۰۰ لیتر در ثانیه است که ۲ هزار و ۵۰۰ لیتر کسری تولید آب داریم و به لحاظ تامین و مدیریت منابع آب آشامیدنی و کشاورزی سال سختی پیش روی داریم.
فریدون همتی ضمن اشاره به برنامه ریزی برای ایجاد منابع آبی پایدار برای مراکز مهم جمعیتی هرمزگان به ویژه روستاها اظهارداشته است: برمبنای تکلیفی که برای خدمت رسانی به مردم استان برای خود تعریف کرده ایم، باوجود پراکندگی روستاها و منابع مالی هنگفت برای انتقال آب به این مناطق، عملیات آبرسانی را با استفاده از تمام امکانات به روستاها ادامه میدهیم اما باتوجه به شرایط خشکسالی لازم است شهروندان در مدیریت مصرف منابع آبی با ما همکاری داشته باشند.
وی با تکیه بر اینکه در وضعیت خشکسالی و کم بارشی باید قدر قطره قطره از این آب را بدانیم، بیان داشت: مصرف بهینه آب و پیشگیری از هدر دادن آن از موارد بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
استاندار هرمزگان همین طور یادآورشد: هرمزگان از استان های فراخشک کشور به حساب می آید و بیش از ۲ دهه خشکسالی، شرایط آبرسانی در این استان را سخت کرده، پس تاکید بر تامین منابع آبی دریایی است.
طرح هایی برای رفع بحران آب در روستاهای هرمزگان
شرکت آب و فاضلاب هرمزگان برای رفع بحران آب در استان طرح های کوچک و بزرگی را اجرا و یا در دست اقدام دارد که در این راستا می توان به اجرای ۹۹ طرح آبرسانی به روستاهای این استان با هزینه هشت هزار و ۲۴۵ میلیارد ریال اشاره نمود.
مدیرعامل آب و فاضلاب هرمزگان اظهار داشت: با بهره برداری از این طرح ها ۱۰۷ روستا با جمعیتی افزون بر ۹۸ هزار نفر از طرح آب آشامیدنی پایدار بهره مند خواهند شد.
قصمی اضافه کرد: در این راستا همین طور تکمیل ۲۳ مجتمع آبرسانی شامل ۵۶۷ روستا از محل اعتبارات ملی و استانی در شهرستان های بندرعباس، میناب، بشاگرد، جاسک، رودان، حاجی آباد، قشم، بندرلنگه، بندرخمیر و بستک در دست اجراست.
این مسوول بیان داشت: آبرسانی به ۹۱ روستا نیز با نیاز آبی معادل هشت هزار و ۷۰۰ مترمکعب در ماه، اکنون بصورت سیار انجام می شود.
قصمی همین طور با عنایت به اولویت بهبود آبرسانی به روستاها در طرح یکپارچه سازی شرکت های آب و فاضلاب اظهار داشت: در این رابطه تا حالا حجم عملیاتی ۱۹ طرح تک روستایی درمناطق مختلف هرمزگان با اعتبار ۶۴ هزار و ۹۴۴ میلیون ریال در سال مالی ۹۷ و ۹۸ اجرا شده است.
وی بیان داشت: این طرح ها شامل راه اندازی ۲۶ مخزن ذخیره آب، چهار ایستگاه پمپاژ، ۱۱۴ متر خط انتقال و ۱۰۵.۳ متر شبکه توزیع است که با اجرای آن، ۱۹ روستا از طرح ارتقای آبرسانی به روستاها بهره مند شدند.
مدیرعامل آبفای هرمزگان اظهارداشت: همین طور در سال ۹۸، تعداد چهار مجتمع روستایی شامل «کشار»، «کرتی و گابریک کمبکی»، «سرچاهان و شهدای»، «شهسوار وجانشینی» با جمعیت هفت هزار و ۹۲۰ نفر با اعتبار هزینه شده ۵۴۲ هزار و ۸۳۰ میلیون ریال در شهرستان های بندرخمیر، جاسک، حاجی آباد و میناب از طرح ارتقای آبرسانی به روستاها بهره مند شدند.
قصمی در ادامه به برنامه های رفع تنش آبی در سالجاری و ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۰ اشاره نمود و اظهار داشت: در سال ۹۹ تکمیل و بهره برداری از طرح های نیمه تمام در دستورکار است و با تحقق این مهم، روند آبرسانی به ۴۷ روستا با جمعیتی بیش از ۲۹ هزار و ۴۴۶ نفر تا اختتام سالجاری بهبود و ارتقا می یابد.
وی ادامه داد: با تکمیل طرح های پیش بینی شده تا اختتام تابستان امسال، تعداد ۱۶۱ روستا با جمعیتی افزون بر ۳۸ هزار و ۳۲۳ نفر از آب آشامیدنی پایدار بهره مند خواهندشد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همین طور از برطرف شدن بخش عمده ای از نیازهای آبی میناب در سالجاری با تکمیل پروژه های در دست اجرا آگاهی داد که یکی از مهم ترین پروژه های در دست اجرا تامین آب شهر میناب از منابع سطحی و تصفیه خانه سد سرنی است.
وی خاطرنشان کرد: خط انتقال آب سد سرنی ظرفیت انتقال ۵۷۰ لیتر آب بر ثانیه را دارد و اجرای این طرح در امتداد حفظ سفره های زیرزمینی و عمل به وعده هایی است که آبفا و استاندار هرمزگان قول اجرائی شدن آنرا داده بودند که موجب کاهش برداشت آب از دشت میناب برای شرب می شود.
قصمی با اشاره به اینکه نیاز آبی میناب بیش از ۱۵ میلیون مترمکعب در سال است، افزود: با تکمیل خط انتقال آب از تصفیه خانه سد سرنی تا مخازن این شهر، نیاز آبی مشترکان شهر میناب تا اختتام امسال از منابع سطحی تامین خواهدشد.
وی یادآورشد: «سد سرنی متشکل از سه بخش سد، خط انتقال و تصفیه خانه» است که تصفیه خانه این پروژه توانایی تصفیه ۲ مترمکعب آب در هر ثانیه را دارد و بر طبق برنامه ریزی های انجام شده این پروژه تا اختتام امسال به بهره برداری می رسد.
استاندار هرمزگان نیز بیان داشت: با توجهی که به بخش آب و منابع آبی در دولت یازدهم و به ویژه در دولت دوازدهم صورت گرفت و مجموعه اقدام های نظام مند، هوشمندانه و برنامه ریزی دقیق پیش روی، مشکل آب را در مناطق حل خواهیم کرد.
همتی خاطرنشان کرد: در سالجاری و در بعضی مناطق بواسطه خشکسالی ممکنست با کمبود آب روبرو شویم اما با نقشه راهی که برای تامین آب پایدار روستاها درنظر گرفته شده، هرمزگان بزودی یکی از استان های موفق به لحاظ تامین آب آشامیدنی پایدار می شود.
وی با اشاره به اینکه تا قبل از دولت دوازدهم، هیچ سهمی از منابع آبی شهر میناب برای مردم این شهر درنظر گرفته نشده بود، خاطرنشان کرد: با مجموع اقدام ها و برنامه ریزی هایی که درحال عملیاتی شدن است، آب سد استقلال میناب برای کشاورزی این منطقه مورد استفاده قرار می گیرد و تا اختتام تیرماه امسال برای جلوگیری از برداشت بی رویه از سفره های زیرمینی، آب آشامیدنی این شهر نیز از سد سرنی تامین می شود.
همتی، همین طور از آبرسانی از سد سهران به شهر گوهران و ۱۳ روستای بشاگرد نیز آگاهی داد و اضافه کرد: با حمایت دولت، اقدام های خوبی در امتداد تامین، ذخیره، انتقال و توزیع منابع آبی در استان صورت گرفته و خیلی از طرح ها در طول پنج یا ۶ ماه آتی به بهره برداری می رسد.
وی، انتقال آب از سد سرنی به سیریک، انتقال آب از سد جگین به روستاهای غرب جاسک، راه اندازی خط انتقال آب به رویدر، راه اندازی خط انتقال آب از دریا به جناح و بستک، راه اندازی آب شیرین کن روستای زیارت سیریک، راه اندازی آب شیرین کن سرخون، راه اندازی ۲ آب شیرین کن در قشم و افزایش ظرفیت سه هزار مترمکعبی آب شیرین کن مپنا را همچون برنامه های در دست اجرای دولت برای جبران کمبود منابع آبی استان عنوان نمود و اضافه کرد: به جرات می توان گفت، مجموعه اقداماتی که برای تامین آب آشامیدنی در دولت دوازدهم در شهرها و روستاهای استان انجام گرفته، در هیچ مقطع چهارساله ای پس از انقلاب انجام نشده است.
آب شیرین کن ها راهی برای گذر از بحران آبی درهرمزگان
بنا بر اعلام کارشناسان حوزه آب هرمزگان، فاکتورهای بحران آب در این منطقه نسبت به متوسط کشوری، نامطلوب بوده و دیگر انتقال آب از حوزه های داخلی و بهره برداری بی رویه از آب های زیرزمینی نیز در این استان به صرفه نیست پس مسئولان استانی و کشوری به این نتیجه رسیده اند که بهترین گزینه برای گذر از بحران آب در این منطقه علاوه بر صرفه جویی بهینه در مصرف آب در بخش شرب، کشاورزی و صنعتی که بسیار حائز اهمیت و اثرگذار است، استفاده از ظرفیت آب شیرین کن ها و نمک زدایی آب دریاست که در سالیان اخیر در این استان و به ویژه شهر بندرعباس به وجود آمده است.
کارشناسان حوزه آب همین طور معتقدند که تاسیس آب شیرین کن ها به ویژه در دهه اخیر اولین گام موثر برای حل بحران آب در استان هرمزگان بوده است که این امر در تابستان پیش روی قابل لمس تر است؛ چونکه با انتقال آب از دریا و تصفیه آن، آب شرب برای مردم فراهم می شود.
ظرفیت آب تولیدی توسط آب شیرین کن ها در استان هرمزگان تا سال ۹۲ حدود ۱۵میلیون مترمکعب بوده که این میزان در سال ۹۹ باتوجه با همت دولت و حمایت ویژه بخش خصوصی به ۹۵ میلیون مترمکعب در سال رسیده است.
همچنین استان هرمزگان تا سال ۹۲ از ظرفیت ۲۰ سایت آب شیرین کن بهره می برد که این ظرفیت در سال ۹۹ یعنی اواخر دولت دوازدهم به ۴۷ سایت رسیده است.
استاندار هرمزگان بااشاره به افزایش ۶ برابری ظرفیت شیرین سازی آب دریا در این استان تا اواخر سال ۹۹ اظهار داشت: این میزان تولید، معادل نیمی از مصرف آب آشامیدنی استان بوده و بعنوان یکی از بزرگترین خدمات دولت در این منطقه به حساب می آید که در امتداد تامین آب پایدار مناطق اجرائی شده و برای سالیان متمادی، مشکل کمبود آب را رفع می کند.
همتی خاطرنشان کرد: با عنایت به کاهش بارندگی و کمبود منابع آب زیرزمینی، تامین آب آشامیدنی در هرمزگان با تاکید بر پروژه های بزرگ شیرین سازی آب دریا در حال انجام می باشد و در این راستا آب شیرین کن های بسیار خوبی در استان به راه افتاده است.
وی ابرازداشت: با اقدام های انجام شده و در دست اجرا مانند راه اندازی آب شیرین کن ها، تامین آب آشامیدنی استان هرمزگان را تا ۳۰ سال آینده تضمین می نماید.
نماینده عالی دولت در استان هرمزگان یادآورشد: باتوجه به دسترسی ساده و نزدیکی به دریا هم اکنون تامین آب از این طریق تنها راه نجات استان از بحران بی آبی است.
وی تصریح کرد: صنعت شیرین سازی آب در استان هرمزگان بطور کامل بومی شده و روز به روز در حال توسعه است که پایداری آبی را با برنامه های پیش رو ایجاد خواهد نمود.
همتی اضافه کرد: انتقال فاضلاب بندرعباس به صنایع غرب نیز بعنوان یکی از بزرگترین پروژه های شهر بندرعباس با تدابیر اندیشیده شده، توسط بنگاه های اقتصادی و شرکت توسعه زیرساخت که متعلق به بنگاه های اقتصادی غرب بندرعباس است، بزودی اجرائی می شود.
همتی افزود: این کار بزرگ با ۲۰ هزار میلیارد ریال آورده صنایع تعیین تکلیف می شود.
مدیرعامل شرکت آب وفاضلاب هرمزگان نیز اظهار داشت: باتوجه به وضعیت خشکسالی و بحران کم آبی، شیرین سازی آب دریا و افزایش ظرفیت منابع آبی بوسیله راه اندازی آب شیرین کن ها می تواند بهترین اقدام بر تاثیر گذاری منابع آبی پایدار استان داشته باشد.
وی اظهارداشت: وجود ۲ آب شیرین کن بزرگ ۱۰۰ هزار مترمکعبی و یک میلیون مترمکعبی در مرکز استان(بندرعباس) اتفاق خوبی برای رفع کمبود آب در استان و حتی کشور به حساب می آید که ضمن ظرفیت سازی جدید، موجب خواهد شد میزان برداشت آب از منابع شرق هرمزگان نیز کم شود.
قصمی اظهار داشت: با وارد مدار شدن ظرفیت کامل آب شیرین کن یکصد هزار مترمکعبی بندرعباس، ظرفیت برداشت آب از سد میناب کاهش و این ظرفیت برای کشاورزی مورد استفاده قرار خواهد گرفت و همین طور با بهره برداری از طرح انتقال آب سد سرنی به میناب، برداشت آب از منابع زیرزمینی برای تامین آبی شهر میناب به حداقل ممکن کاهش خواهد یافت.
مدیرعامل آبفای هرمزگان اظهارداشت: هم اکنون طرح هایی شامل ۱۰ سایت آب شیرین کن به ظرفیت ۲۰ هزار مترمکعب در شبانه روز نیز برای تامین آب ۱۰۰ روستا در مناطق مختلف استان در دست اجرا است که با تکمیل این طرح ها جمعیتی افزون بر ۷۵ هزار نفر از منابع آب پایدار بهره مند می شوند.
قصمی ضمن اشاره به راه اندازی آب شیرین کن کرگان میناب نیز اضافه کرد: با راه اندازی این آب شیرین کن، شهرستان میناب به منابع گوناگون تامین آب دسترسی خواهدداشت که کمک شایانی به بهبود وضعیت آب مناطق مختلف این شهرستان خواهد نمود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان، همین طور ضمن اشاره به تنش های آبی درغرب هرمزگان اضافه کرد: برای تامین آب بستک و پارسیان، راه اندازی آب شیرین کن در دستورکار است که کمبود آب این مناطق را مرتفع می کند.
آب شیرینکن یک میلیون مترمکعبی بندرعباس نجات بخش حیات کویری ایران
کاهش شدت بارندگی در کنار حفر چاه های بدون مجوز و استفاده بی رویه از منابع آب های زیرزمینی در مناطق مختلف هرمزگان که افت سطح آب زیرزمینی و خشک شدن خیلی از رودخانه ها، چشمه و قنات ها را بدنبال داشته است، توجه ویژه و شتاب در سرمایه گذاری بمنظور استحصال آب شیرین از دریا را بسیار ضروری ساخته است.
در این راستا راه اندازی پروژه آب شیرین کن یک میلیون مترمکعبی بندرعباس و انتقال آب خلیج فارس به استان های کویری بعنوان بزرگترین سایت شیرین سازی انتقال آب دریا در کشور بصورت کاملا محیط زیستی با حمایت دولت و بخش خصوصی و کمک وزارت صنعت، معدن و تجارت در ۲ مرحله (۱۵ آبان و ۲۴ اسفندماه ۹۹) آغاز شد تا نه فقط هرمزگان تشنه را سیراب کند بلکه نجات بخش استان های کویری ایران نیز باشد.
شرایط خشک و خشن مناطق فلات مرکزی و کمبود شدید نزولات آسمانی و همین طور توسعه این مناطق سبب شد که تامین آب از خلیج فارس در دستورکار دولت تدبیر و امید قرارگیرد تا زمینه برای رونق تولید به ویژه دربخش صنایع و ایجاد اشتغال دائمی باشد.
تامین آب آشامیدنی و صنعت بوسیله نمک زدایی و شیرین سازی، کمک به رشد صنعت در استان های کویری و کم آب کشور همچون هرمزگان، کرمان و یزد، تامین قسمتی از نیازها و مصارف آب مجتمع های تولیدی درحال بهره برداری و طرح های توسعه مجتمع های معدنی و صنعتی، گل گهر، مس سرچشمه و چادرملو یکی از مهم ترین مزایای انتقال آب خلیج فارس می باشد.
مگا پروژه انتقال آب خلیج فارس بعنوان طولانی ترین خط انتقال آب در کشور به طول ۸۰۰ کیلومتر از غرب بندرعباس شروع شد و با وجود اینکه از سه استان هرمزگان، کرمان و یزد می گذرد اما نزدیک به ۱۷ استان از مزایای آن بهره خواهند شد.
سهم هرمزگان از این پروژه معادل حجم تولید ۵۰ روز درطول یک سال است اما با همین سهم نیز صنایع هرمزگان دغدغه کمبود آب نخواهند داشت.
کمبود آب هشداری جدی
سال هاست سایه سیاه خشکسالی بر فلات ایران گسترده شده و نفس منابع آبی را در خیلی از مناطق همچون هرمزگان به شماره انداخته است بطوریکه امروزه تنها راه کار علاوه بر صرفه جویی، تغییر کشت محصولات پر مصرف آب، استفاده از آب شیرین کن ها بوده که البته درسالهای اخیر در استان گسترش یافته وحتی نجات استانهای فلات مرکزی هم با همین شیوه قابل رفع است.
خشکسالی و بحران کمبود آب در کشور و به ویژه در مناطق جنوبی همچون هرمزگان بگونه ای بوده که مقام های دولتی، کارشناسان و شهروندان سالهای متمادی در مورد ابعاد رو به گسترش آن هشدار می دهند.
همه مردم آگاهند که قسمتی از مشکلات حوزه آب هرمزگان مانند بسیاری دیگر از نقاط کشور، ناشی از تداوم بیش از ۲ دهه خشکسالی و کاهش بارندگی در این دیار است، اما متاسفانه آنچه که امروز همه ما را با مشکل بحرانی بودن منابع آبی در این استان مواجه کرده است، نبود مدیریت و نظارت درست بر برداشت های بی رویه از این منابع بوده که ارتباطی هم به مدیریت امروز ندارد و از گذشته های دور حاکم بوده است.
باید اظهار داشت که پایین رفتن بستر آب های زیرزمینی در خیلی از نقاط کشور، خشک شدن و یاکاهش ذخیره آب تعدادی از دریاچه ها و رودخانه ها، کاهش سطح ذخیره آب پشت سدها، خشک شدن آب چاه ها و تخلیه برخی از روستاها در چند دهه گذشته، هر روز سرزمین ما و ساکنان آنرا به سمت یک فاجعه ملی و زیست محیطی سوق می دهد.
منبع: تجهیزات جانبی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب